OM MIG

Bildporträtt Christina Wahldén

Foto: Joel Nilsson

Författare och journalist som skriver böcker för barn, unga och vuxna.
Aktuell med ny deckarserie som utspelar sig på Gotland under 1940-talet.
Reporter på Svenska Dagbladet under 25 år varav drygt tio år som kriminalreporter. Skrev då mycket om våld mot kvinnor och barn.
Debuterade 1998 med ungdomsromanen Kort kjol. Har sedan dess skrivit närmare 80 böcker, varav ungefär hälften på lättläst svenska.
Medlem i Svenska PEN. Ledamot av Svenska Deckarakademin.
Älskar teater, trädgårdar, Australien och Gotland.

Priser och utmärkelser
2010: på bokmässan i Göteborg 2010, Stiftelsen Teskedsordens litteraturpris för boken I gryningen tror jag att mamma ska väcka mig. Boken belönades för att vara skriven i stiftelsens anda ”För tolerans Mot fanatism” och motiveringen löd: ”En skakande roman om den unga Ombeni, om hennes upplevelser i konflikternas Kongo och om att komma som ensam ung kvinna till Sverige. Varifrån inspirationen har hämtats? Från verkligheten, bara från verkligheten!”

2011: Landstinget i Uppsala läns litteraturstipendium för ett skönlitterärt projekt som handlar om Linnélärjungen Daniel Solander och Linnés dotter Lisa Stina.

2011: Uppsala kommuns kulturstipendium med motiveringen: ”för hennes förmåga att på ett inkännande vis gestalta barns och ungas uppväxtvillkor och för att hon ger röst åt människor från olika delar av världen som utsätts för orättvisor och förtryck”.

2013: Fadimes minnesfonds Fadimepris med motiveringen: ”Christina Wahldén har sedan 1990-talet journalistiskt och i romanform belyst förtrycket av flickor och unga kvinnor i hederns namn. Därigenom har hon bidragit till att frågan om hedersrelaterat våld ses som det allvarliga samhällsproblem det är, och inte som ett svårhanterligt problem i vissa marginaliserade grupper. Christina Wahldén skildrar i sina romaner insiktsfullt människor som utsätts för hedersrelaterat förtryck. Det är av särskilt värde att romanerna vänder sig till ungdomar eftersom de då har en beredskap om de stöter på dessa problem själva, genom sina kompisar eller i den yttre bekantskapskretsen.”

2017: Sveriges författarfond: tioårigt långtidsstipendium.

2018: Boken Falafelflickorna tilldelas Spårhunden av Svenska Deckarakademin för årets bästa barn- och ungdomsdeckare 2018.
Boken Falafelflickorna nominerad till Årets barndeckare i Crimetime Specsavers Award.
Boken Tulpanpojken nominerad till Nils Holgersson-plaketten för föregående års bästa barn- eller ungdomsbok.
Boken Tulpanpojken tilldelas Barnens Romanpris i Karlstad.

2019: Läsfrämjarpriset 2019 av föreningen En bok för allas vänner.

2020: Boken Nämn inte de döda nominerad till Bästa svenska kriminalroman av Svenska Deckarakademin.