Ormens huvud

Ormens huvud

Christina Wahldén, 2007

”Han tänker på den lilla mjuka draken som farmor sydde åt honom när han var liten. Varför lämnade han kvar den i resväskan på det där stället dit han kom med de andra barnen? Han borde ha packat med sig draken. Den är så liten, alldeles len och mjuk, tar ingen plats alls, ryms i fickan. Han hade behövt den nu.”

Kinesiska barn försvinner spårlöst från flyktingförläggningar i Sverige. Kriminalinspektör Hedvig Ek vid Nationella insatsstyrkan dras in i Operation Ormens huvud, en internationell utredning kring vad som misstänks vara regelrätt slavarbete. En omfattande undercover-operation dras igång och uppdraget är att infiltrera en organisation som illegalt för in barn som svart arbetskraft från Kina till Europa. Människosmugglaren Zhou Hualong ska spåras och stoppas.

Baserad på verkliga händelser. Under ett drygt års tid kom 104 kinesiska barn till Sverige och sökte asyl. 97 barn försvann. 2006 åtalades och dömdes ett kinesiskt par för grov människosmuggling där mer än hälften av försvinnandena kunde knytas till paret.