Nytt liv

Nytt liv

Christina Wahldén, 2022

En kall natt 1942 smugglas en sjuårig judisk flicka ut ur gettot i Warszawa. Hon hoppar ut i mörkret över tegelmuren och lämnar sin mamma, sina släktingar och allt som hon känner till för en okänd framtid.
Flickan heter Kaja Finkler. Det är brinnande krig och det är livsfarlig att vara jude.

Kaja får hjälp att ta sig till sin pappa. De lever tillsammans under en tid, men livet är svårt och Kaja är mycket ensam. En dag återförenas hon med sin mamma och lyckan är stor. Men det varar inte länge. Mamman tas ifrån henne och förs bort till okänd plats, och Kaja transporteras ensam till olika läger, där en fasansfull tid väntar.

Som genom ett mirakel är den svårt undernärda Kaja ändå vid liv när kriget tar slut i maj 1945. Hon kommer till Sverige där hon får vård och tillfrisknar. Hon vet att hennes morfar bor i New York och genom honom får hon veta att hennes mamma också har överlevt kriget.
Under lång tid pratar hon inte om sin bakgrund. Men efter mer än sextio år av tystnad kommer här hennes egen berättelse.
Baserat på en sann berättelse. Christina Wahldén tillbringade tre dagar tillsammans med Kaja Finkler i hennes hem för att dokumentera Kajas svåra erfarenheter under och efter andra världskriget.

I och med Nytt liv, för 9-12 år, har jag skrivit lika många böcker för unga vuxna (de på lättläst svenska oräknade) som för barn; 15 av varje. Mellanstadiet är en ljuvligt entusiastisk målgrupp. I arbetet med den nya boken har jag haft stor hjälp av tre kloka läsgrupper på Rosengårdsskolan i Malmö. Två bibliotekarier har hjälpt till med att förmedla frågor och svar mellan oss. Jag ska berätta mer om det lite längre fram.

Boken kom ut i augusti 2022 på Natur & Kultur. Det fina omslaget är gjort av Håkan Liljemärker. Det är det femte omslaget han gör för en bok av mig och jag blir lika glad varje gång.

Boken beskrivs så här av förlaget:

”Nadir lever med sin mamma och sina tre syskon.
Mamman kämpar för att få ekonomin och livet att
gå ihop.Samtidigt kommer Nadirs storebror Ibbe
hem med sedlar och guldkedjor.Nadir försöker att
inte lägga sig i,men trycket mot honom ökar.Ibbe
vill att han ska springa ärenden och ställa upp.En
kväll går något mycket fel och Ibbe måste gömma
sig för såväl fienden som polisen.Nadir förstår att
han måste rädda sig själv och följer med Reza,som
städar på skolan,till Abisko.Reza har också flytt
en gång och förstår hur desperat Nadir är.Men är
ett nytt liv möjligt? Och är Nadir beredd att betala
priset för att börja om?”

Halva boken utspelar sig i en så kallad utsatt förort. Den andra halvan av boken utspelar sig i Abisko, nästan längst norrut i Sverige. Av de barn i Malmö som läste manus hade ingen varit längre norrut än Stockholm. Jag ville se vad som hände om ett barn från en sådan miljö hamnade i norra Sverige, på en plats som på många sätt är lugnare men som kan uppfattas som skrämmande när man inte känner till den eller hur livet där fungerar. Norra Sverige har också hittills varit ganska förskonat från organiserad brottslighet och det är därför som Nadir i boken vill åka dit.

Jag reste till Abisko i november 2021 för att göra research och då kunde eleverna på Rosengårdsskolan följa min resa på Instagram. En del av det som jag var med om finns också skildrat i boken. Huvudpersonen Nadir åker hundspann och tar linbanan upp till fjället Nuoljas/Njullás högsta topp precis som jag gjorde.

Abisko ligger i Gabna sameby. En del namn, som fjället ovan, är skrivet också på nordsamiska i boken.