Förbjuden ingång

Christina Wahldén, 2024

På den lilla ön Enholmen i inloppet till den strategiskt belägna Slite hamn på norra Gotland händer det konstiga saker sensommaren 1944. Soldater hittas mördade, en efter en, under brinnande världskrig.

På en ensligt belägen gotländsk bondgård genomgår polissystrarna Svea och Rut en utbildning i bland annat ljudlöst dödande och morse under brittisk ledning tillsammans med Lussan Kagg och hennes motståndskvinnor. Därefter reser cellen till Slite, förklädda och under täcknamn, för att försöka lösa gåtan med Enholmen. Till sin hjälp har de en skicklig maskör på Kungliga Dramatiska Teatern i Stockholm.

Antalet flyktingar från Baltikum som anländer i små öppna båtar över havet till Slite ökar och läget blir allt mer pressat.

Stockholm kallas vid den här tiden för Nordens Casablanca, på grund av alla spioner som vistas i huvudstaden. På Grand Hôtel har UD inrättat ett pressrum för utländska korrespondenter och där hänger den gotländska reportern Sorken för att försöka snappa upp världsnyheter.

Lussan får inte det stöd hon önskar av sin yngre bror Angus, men dras ofrivilligt in i en härva som pekar mot honom.

Stulen konst och okonventionella övervakningsmetoder är några av ingredienserna i den andra boken om polissystrarna Svea och Rut. Det här är fortsättningen på den populära historiska kriminalromanen Sedlighetsbyrån.